Jabłecznik
Potrzebujemy:
masło do wysmarowania tortownicy
110 g cukru
4 kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w plastry
225g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta goździków w proszku
pół łyżeczki cynamonu w proszku
110g miękkiego masła
2 jajka
mleko
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza (z termoobiegiem do 170C). Wysmarować masłem tortownicę. Jabłka połączyć z cukrem. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
2. Dodać masło i mieszać do czasu uzyskania konsystencji panierki. Następnie dodać jabłka, jajka i tyle mleka, aby uformować ciasto. Rozłożyć ciasto w tortownicy i posypać cukrem.
3. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Wyjąć tortownicę i odstawić na 10 minut, następnie wyjąć ciasto. Podawać ciepłe lub zimne.
SKŁADNIKI:
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek (6 szt.) posmarować masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodając skórkę z cytryn. Upieczone i wystudzone tartaletki napełnić kremem cytrynowym, a na nim ułożyć owoce i udekorować listkami mięty. Tartaletki podawać schłodzone.